Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Ruzin Trn - JPop.com
Artist info
Ruzin Trn

Ruzin Trn

Ruzin Trn


Sve priče o čuvenom barskom sastavu Ružin Trn mogle bi započinjati Magnus-Bunker-Brixy kockicom u kojoj bi Broj Jedan okupio svoje mladce i pričao im skasku o tome kako je “jednom rekao gitaristi Nocu da je prestar, te da ga ne može pratiti, ali da bi bilo bolje...” itd. itd., ali da ga ovaj nije poslušao. U praskozorje jugo-rocka ova je grupa slovila za Istočno Atomsko Sklonište, što iz današnje vizure gledano znači da je bilo moćnih rifova Read more on Last.fm
Sve priče o čuvenom barskom sastavu Ružin Trn mogle bi započinjati Magnus-Bunker-Brixy kockicom u kojoj bi Broj Jedan okupio svoje mladce i pričao im skasku o tome kako je “jednom rekao gitaristi Nocu da je prestar, te da ga ne može pratiti, ali da bi bilo bolje...” itd. itd., ali da ga ovaj nije poslušao. U praskozorje jugo-rocka ova je grupa slovila za Istočno Atomsko Sklonište, što iz današnje vizure gledano znači da je bilo moćnih rifova, znoja, groupi-girls, te beskonačnog ciju-ciju soliranja na gitari ili tirulu-lirulu na klavijaturama, kao i koloraturnih vokalnih dionica od milja zvanih “dvije cigle oko muda, pa udri i pišti”. OK, mnogima dosadno i prevaziđeno, naročito mlađima, ali potpisnik se ovih redova sjeća znamenitih momaka sa nitnama i u koži, i u njih je gledao širom otvorenih usta dok su bili predgrupa Čorbi, Dugmetu, Formuli 4 u rodnom mu gradu.

Kapa dolje za tekovine slavne prošlosti, nema se tu što reći. Znali su da sviraju, ali nisu znali principe estradne formule da znati često nije dovoljno. Treba li reći da nikada nisu izdali album? ‘Duša na dobošu’ sastava Ružin Trn jedan je od onih koji vraćaju dug prošlosti crnogorske urbane scene, ujedno i jedan od onih čije se publikovanje očekivalo još prije 20 godina, no, splet okolnosti, letargija i “depresivni optimizam Crnogoraca” učinio je svoje. Riječ je o dokumetarnim snimcima jednog od najboljih rock sastava kojeg je najmanja republika imala, odrađenih u baraci Studija Radio Bara, 1983.

godine i Studiju 5 Radio Beograda. Bilo je to vrijeme kad su stari dinosaurusi polagali oružje. A upravo je Ružin Trn želio svirati muziku starih dinosaurusa. Stari dinosaurusi su svoje postulate beskrajno dugih hard-rock kompozicija poslali “tamo gdje nepravde nema” još sredinom sedamdesetih, no, SFRJ je za svijetom kaskala devet godina zaostatka.

U svemu, osim u inflaciji. Album predstavlja Ružin Trn upravo onakvim kakav je bio: sirov, neiscibren, divalj, slon u porculanskoj radnji, ali sa gotovo fanatičnom pumping energijom koju su isijavali svuda oko sebe. Zvuk je mutan, kakav samo u dokumentarnim izdanjima zna biti, tekstovi uobičajeni za hard’n’heavy provenijenciju tog doba (“Glavom kroz zid / pao sam na oko...” ili “Lešinari se kupe / tu pomoći nema”) uz obaveznu ikonografiju jedne tarzan-english numere, ali, besmisleno je sa distance od 20 godina i kroz moderno sito i rešeto analizirati ovaj materijal, ako ništa drugo ono iz pijeteta prema “danima lavova”. Demo-snimke objavljene na CD-u snimila je vjerovatno najbolja postava ove rock atrakcije: Novak Brajović (gitara), Pero Purlija (bass), Sava Perović (bubnjevi) i Zoran Veljić Sančo (vokal), iako je kroz sastav prošlo još desetak muzičara, među kojima je najpoznatije lice čuveni Chriss Nicols, Londonac na privremenom muzičkom radu u SFRJ, kasnije u grupi Time i MamaCoCo. Kao peta upisana je pjesma Bate Nonina ‘Laku noć, folirante’, kojom su osvojili peto mjesto na Subotičkom festivalu 1983. godine, a dvije bonus pjesme, ‘Kadinjača’ i ‘Hajde, kreni’, snimljene su uživo na Gitarijadi u Zaječaru.

Za prvu pjesmu grupa je 1983. god. dobila specijalnu nagradu, a uz to je bila i pobjednik cjelokupne manifestacije, po glasanju publike. Brajović danas radi kao ton-majstor u Radio Baru, i suvlasnik je muzičkog studija Gain, po potrebi svira kao studijski muzičar. Purlija svira narodnjake po svadbama, a sin mu je frontmen jednog od najmlađih rock sastava u Crnoj Gori.

Perović je profesor likovnog u srednjoj školi u Nikšiću, a jedini koji se nastavio aktivno baviti rock muzikom je Sančo. S članovima grupe Generacija V snimio je materijal za svoju ploču koja nije ugledala svjetlost dana, i tu i tamo pojavi mu se poneka pjesma na službenim kompilacijama. Da rezimiram, materijalom objavljenim na ovom CD-u termini “vječiti amaterizam” i “vječita južna regija” preselili su se u Crnoj Gori 1983. godine u nepovrat. Izuzetno je važno, pokazat će vrijeme, da su pjesme zabilježene i otrgnute od zaborava, te će poslužiti jednog dana kao važan segment u rekonstruiranju priče o razvoju urbane kulture na Balkanu.

Da sa ove distance izgleda bezazleno i puno grešaka - izgleda, ali od mene ili bilo kojeg dobronamjernog muzičkog kritičara nećete čuti bilo kakvu šporkariju o ‘Duši na dobošu’. Nazovite to sentimentalnošću i blagonaklonošću prema nekom tko to uistinu zaslužuje, i u koga smo svi mi, skromni konzumenti i stvaraoci zvuka, na početku gledali kao u vanzemaljce. Ovim se priča o Ružinom Trnu završava. Iako su sve češće priče o ponovnom okupljanju, nadam se da se to neće dogoditi. Nema razloga za ponovno okupljanje.

Ta je priča ispričana. Krug se zatvorio. Bar, Montenegro. Osnovan 1976 godine Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..

Top Albums
showing 1 out of 1 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found