Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Ria Valk - JPop.com
Artist info
Ria Valk

Ria Valk

Ria Valk


Ria Valk (Eindhoven, 11 februari 1941) is een Nederlands zangeres, voormalig televisie-presentatrice en actrice. In 1949 verhuisde haar familie naar Amsterdam-Oost. Van een buurjongen leerde ze gitaarspelen. In september 1958 deed ze mee aan een talentenjacht, georganiseerd door Kees Manders in zijn cabaret Het Uiltje aan het Thorbeckeplein.Valk won de eerste prijs van het 'cabaret der onbekenden' en kreeg van Manders een contract voor zijn cabaret. Read more on Last.fm
Ria Valk (Eindhoven, 11 februari 1941) is een Nederlands zangeres, voormalig televisie-presentatrice en actrice. In 1949 verhuisde haar familie naar Amsterdam-Oost. Van een buurjongen leerde ze gitaarspelen. In september 1958 deed ze mee aan een talentenjacht, georganiseerd door Kees Manders in zijn cabaret Het Uiltje aan het Thorbeckeplein.Valk won de eerste prijs van het 'cabaret der onbekenden' en kreeg van Manders een contract voor zijn cabaret. In mei 1959 werd ze met haar uitvoering van Tutti Frutti tweede achter winnaar Pim Maas bij een Elvis-imitatiewedstrijd. Het betrof hier de verkiezing van de Nederlandse Elvis Presley, in Cinema Royal.

valk verscheen in een zwart-oranje gestreepte lange broek, met laarzen en een cowboyhoed voor het voetlicht. De zaal joelde heftig, want iedereen vond dat meisjes met Elvis-verkiezingen niets te maken hadden. AVRO-producer Roel Balten contracteerde haar voor een optreden in het Franse La Courtine voor Nederlandse militairen. Ze trad dat jaar ook voor het eerst op voor de televisie in het AVRO-programma 'Nieuwe Oogst'. In september 1959 verscheen ze in de 'Bambamboe-show' van de AVRO en maakte tevens haar eerste plaat van deze nieuwe dansrage 'Dans de Bambamboe'.

Haar carrière was nu echt goed op gang gekomen. In haar beginjaren legde ze zich toe op de rock-'n-roll en scoorde ze in 1960 de hit Hou je echt nog van mij Rockin' Billy, wat haar definitieve doorbraak betekende. Daarop volgden succesvolle nummers als Ik wil een cowboy als man, Als ik de golven aan het strand zie en Tommy uit Tennessee. Samen met Rob de Nijs, Trea Dobbs, Marijke Merckens en Kitty Courbois acteerde en zong Valk in de tv-show "TV-magazine", waarin ze naast humoristische liedjes ook redelijk wat serieus materiaal te zingen kreeg van Harrie Geelen en Hans Peters. Een aantal nummers uit het programma zijn vastgelegd op de LP TV-Magazine 1965 op het DECCA-label, één van de eerste populaire lp's die behalve in mono ook in stereo verscheen.

In 2011 verscheen een drietal bewaard gebleven shows op DVD. In 1966 brengt ze de lp 'Ria Valk' uit met het orkest van Jack Bulterman. Op deze lp staan luister-liedjes van Gerrit den Braber, Stan Haag en Pieter Goemans. De platenhoes is gefotografeerd door Paul Huf. Aan het einde van de jaren 1960, begin jaren 1970 scoorde ze een paar kleine hits in het komische genre, zoals Dan moet je me zuster zien (1967), Casatschok 1969), Vrijgezellenflat (1969), Parfum Marie (1969).

Fotomodel (1970), Met Iwan op de divan (1970), Onze Griek (1971) en De horrelepiep (1972). Ze was de Leading Lady in de eerste André van Duin-revue (1970-1971). Ze verzorgde gastoptredens in De Rudi Carrell-show, de Mounties, de Martine Bijl-show en in de Corrie van Gorp-show. In de jaren 1970 stapte ze als rechtgeaard bühnedier over naar het carnavalsgenre. Met haar carnavalshit De liefde van de man gaat door de maag uit 1975 en Leo (1976) bleef ze haar imago van jolige meid gestalte geven. Eind jaren 1970 maakte ze de lp "Iets bijzonders", waarop materiaal stond van Annemarie Oster, Harry Bannink, Toon Hermans, Jacques van Tol en het door Martine Bijl geschreven "Heel gewoon een vrouw" dat haar lijflied worden zou.

In 1977 maakt Valk de lp "Showbizzz" waarop Jan Blaaser teksten voor haar schrijft en waarop ze naast komische liedjes, rock-n-rollnummers ook persoonlijke luisterliedjes zingt, zoals "Monique" over haar dochter en "Fotoalbum" over haar jeugd. Op 3 juli 1962 was Valk met Herman de Keulenaar getrouwd. Samen met hem had ze in de jaren '60 en '70 ook een aantal schoenenzaken onder de naam "Ria Valk Shoes". Nadat haar man op 5 december 1980 was overleden deed ze deze zaken van de hand. In 1985-1986 maakte ze een cabaretesk theaterprogramma met teksten van cabaretier/tekstdichter Wim Hogenkamp. In de periode 1986 tot 1993 was ze te zien naast Carry Tefsen, John Leddy, Sjoukje Hooymaayer, Manfred de Graaf, Hans Cornelissen en Herman Kortekaas in de comedy-serie Zeg 'ns Aaa als Annie Kalkman, de zuster van Mien Dobbelsteen.

In dezelfde periode werkte ze samen met de Griekse componist Nikos Ignatiadis bekend van de grootste hits van Benny Neyman. Hieruit resulteerden de luisterliedjes "Want als je bij mij bent", "Dat is toch echt iets voor mij" en het qua tekst zelfgeschreven lied over het overlijden van haar man "Waarom blijft de zon toch schijnen". Ignatiadis begeleidde haar ook tijdens enkele optredens. Eind jaren 1980 had ze bij de TROS een televisiespecial met Pierre Kartner en in de jaren 1990 verzorgde ze bij diezelfde omroep een televisiespecial met de theatergroep Jeans. Ze stond in het showblok van de Holidayshow, ze trad op bij het Gala voor André en de Hommage aan Joop Stokkermans.

Naast Simone Kleinsma en Robert Paul stond ze in de Parodie Parade en ze was Olivia Newton John en Cher in de Sterrenplaybackshow. Eind jaren 1990 richtte ze zich op het schilderen van figuratieve kunst. Naast tentoonstellingen volgden er beschilderde verjaardagskalenders en zeefdrukken van haar schilderijen die gretig aftrek vonden via verschillende winkelketens. Vanaf 2000 werkte ze veel samen met Jacques van Eijk, de tekstschrijver/componist van o.a. Wolter Kroes.

Hij schreef met haar de liedjes "Jongens doe mij een lol", "Ik ben altijd te bereiken", "Pak toch eens de fiets" en de carnavalshit van 2007 "Een chippy, een putje en een parretje". Eind 2007 bracht Valk een Engelstalig vervolg op haar eerdere successingle "Rockin' Billy". Samen met de funk-blues-soul groep Bmaster zong zij over "Rockin' Billy meets Funckin Milly". Tegenwoordig woont ze een groot deel van het jaar in Zuid-Spanje en in 2009 zit ze 50 jaar in het artiestenvak en komt de oeuvre-dvd "Zo is Ria" uit. Daarnaast speelt ze gastrollen in de nieuwe reeks van Zeg 'ns Aaa, de 20 jaar RTL-uitzending van De TV Kantine van Carlo en Irene en in de VARA-comedy Kinderen geen bezwaar (2010). Op 25 juni 2010 verschijnt bij platenmaatschappij Telstar een 2CD "Ria Valk, haar allergrootste hits.

Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found