Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Undefined variable: cookie_headers [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/external/magpierss-0.72/extlib/Snoopy.class.inc Line 438 ]
RAJKA VALI - JPop.com
Artist info
RAJKA VALI

RAJKA VALI

RAJKA VALI


Rajka Vali, rođena Valerija Raukar (Ruma, 8. rujna 1924. - Zagreb, 6. ožujka 2011.) je bila hrvatska pjevačica zabavnih melodija, prvi ženski glas 1950-ih. Rajka je počela pjevati kao srednjoškolka u školskom zboru u Zagrebu. U estradne vode je ušla zbog čistog slučaja, naime te 1943. godine jedna od članica trija Delinski je oboljela te nije došla na zakazano snimanje radio emisije, - umjesto nje je po prijateljskim vezama doslovno odvučena Rajka Vali. Read more on Last.fm
Rajka Vali, rođena Valerija Raukar (Ruma, 8. rujna 1924. - Zagreb, 6. ožujka 2011.) je bila hrvatska pjevačica zabavnih melodija, prvi ženski glas 1950-ih.

Rajka je počela pjevati kao srednjoškolka u školskom zboru u Zagrebu. U estradne vode je ušla zbog čistog slučaja, naime te 1943. godine jedna od članica trija Delinski je oboljela te nije došla na zakazano snimanje radio emisije, - umjesto nje je po prijateljskim vezama doslovno odvučena Rajka Vali. Nakon toga Rajka se ustalila za jedno kraće vrijeme u triju Delinski, uz Savku Radonjić i Martu Bilo.

Taj trio vodio je Božidar Mohaček, koji je na Državnom krugovalu bio dirigent, tako da se trio Delinski stalno čuo na krugovalu, one su pjevale i na zabavama za vojnike. U triju Delinski Rajka je ostala skoro do pred kraj Drugog svjetskog rata, tad se otisnula u solističke vode - postala je pjevačica Radija Zagreb. Rajka Vali, bila je uz Ivu Robića i Zvonimira Krkljuša gotovo sva pjevačka sila prvih godina Radio Zagreba, što se tiče zabavne glazbe. Tako da je ona je pionir ženske estrade. Bila je vrlo dobro obrazovana, znala je više stranih jezika, tako da je tekstove stranih hitova, koje je namjeravala prepjevati. Rajka Vali i Ivo Robić bili su jedini interpreti svih 12 kompozicija koje su se prijavile za prvi Zagrebački festival zabavne muzike, održan u siječnju 1954.

Svatko je otpjevao po 6 pjesama, pobijedio je Ivo Robić s pjesmom Ljube Kuntarića - Ta tvoja ruka mala. Rajka Vali snimila je i neke od prvih ploča za Jugoton, - tada su to bile one od šelaka na na 78 okretaja. Nastupala je sa svim ondašnjim malim i velikim plesnim orkestrima od Zagreba, Ljubljane do Sarajeva, kojima su dirigirali; Marijan Marjanović, Bojan Hohnjec, Zlatko Černjul, Bojan Adamič te Miljenko Prohaska. Uz pjevačku karijeru Rajka je i studirala arhitekturu, koju je diplomirala 1955.

godine. Rajka Vali udala se Bojana Hohnjeca, poznatog predratnog jazz muzičara koji je dosta utijecao na razvoj njenog stila pjevanja. I njen drugi suprug s kojim je otišla u Njemačku, bio je također jazz glazbenik - poznati bubnjar Marijan Moša Marjanović. Nakon odlaska u inozemstvo krajem 1950-ih, Rajka Vali pala je u potpuni zaborav - o njoj više nije bilo riječi. Ona je nastavila pjevati te je nastupala po Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, te snimila više ploča. Uz pjevanje radila je kao arhitekt i to na projektiranju medicinskih ustanova. Rajka Vali snimila je 26 pjesama između 1951.-1957.

za Jugoton, od čega je danas sačuvano svega devetnaest. Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found