Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Undefined variable: cookie_headers [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/external/magpierss-0.72/extlib/Snoopy.class.inc Line 438 ]
Nas dva - JPop.com
Artist info
Nas dva

Nas dva

Nas dva


ČOPOR & OLOVNI PLES (Nas dva) - Svatko je jedinstven (2009, Brlog Records 017) Priča vezana za ovaj kolaboracijski rad ide ovako... Stipe Periša iz Olovnog Plesa (www.myspace.com/olovniples) došao je u Zadar kod Čopora (Robert Vodanović)http://www.myspace.com/copor, te su uz jeftini whiskey plaćen dvoznamenkastom cifrom u kunama napravili ovaj album na licu mjesta. Nije to ništa posebno dorađen materijal, te sam se kao recenzent potrudio da ga doživim u autorskom pogledu pod parom. Read more on Last.fm
ČOPOR & OLOVNI PLES (Nas dva) - Svatko je jedinstven (2009, Brlog Records 017) Priča vezana za ovaj kolaboracijski rad ide ovako... Stipe Periša iz Olovnog Plesa (www.myspace.com/olovniples) došao je u Zadar kod Čopora (Robert Vodanović)http://www.myspace.com/copor, te su uz jeftini whiskey plaćen dvoznamenkastom cifrom u kunama napravili ovaj album na licu mjesta. Nije to ništa posebno dorađen materijal, te sam se kao recenzent potrudio da ga doživim u autorskom pogledu pod parom. Inače, ono što radi Čopor i Olovni Ples mora se ponekad doživljavati u promijenjenom stanju svijesti, pogotovo u ovoj kombinaciji zbog samog boemskog efekta...

ha-ha-ha! Ovdje je niska upravo boemski lucidnih pjesama koje su napravljene i improvizirane u datom trenutku, te će se one, tko zna kada, možda pronaći i na nekom od njihovih zvaničnih izdanja, ako ništa drugo, ono barem jednog dana na nekoj retrospektivnoj kompilaciji. Mada Čopor i Stipe još nisu znani širokom auditoriju kao drski i turobni protestni domaći Dylan ili rani U2, s vremenom bi morali biti jer će u protivnom šteta za domaću umjetnost biti velika. Kroz intimni session, njih dvojica su uglazbili neke tekstove Čopora, malo A.G.Matoša, sa police su uzeli knjige Bukowskog, Ujevića, Charles Baudelaiera, slikovnicu o Vini Puu, album sličica 'Životinjsko carstvo', telefon igračku koja svira, dnevne novine i kako Čopor kaže, svakojake budalaštine koje su im u datom trenutku padale na pamet. Prvo što se uočava je stalni Čoporov koncept albuma da sve pjesme poreda abecednim redom, onako kako kompjuterski program nalaže i što je nevjerojatno, u Čoporovom slučaju to fenomenalno funkcionira. Uvod, središnjica i završetak albuma..., kao da je baš upravo tako i zamišljeno. Materijal iznosi 65 minuta, te se svodi na koloplet skladbi koje su ravnomjerno raspoređene na pjevane i spoken-word izvedbe uz posezanja u eksperimentalne izlete koje je Čopor u zadnje vrijeme počeo sve češće koristiti, te u njegovoj lo-fi materiji vrlo dobro stoje.

Glazba se svodi uglavnom na minimalističke formate akustične gitare s ponekom blues injekcijom, no najbitniji dio se svodi na liriku i samu vokalnu izvedbu. Album otvara spoken-word komad "25. i 26. travnja" koju recitira Čopor čitajući proizvoljno naslove iz "Zadarskog lista" pri čemu obilato šuška s novinama, a nakon što se u igru uključi akustična gitara u ritmičnom blues izdanju, Stipe počinje svojim promuklim hrapavim glasom pjevati patriotske stihove A.G.Matoša koji se savršeno dobro uklapaju sa početnim Čoporovim citatima o svakodnevnim šokovima kojima bombardiraju mediji. Više nego očito je da su već dugo vremena vijesti samo one koje su loše, dobrih skoro i da nema u oblasti politike, ekonomije i društvenih infrastruktura tako da inspiracije za napraviti protestnu pjesmu nikada ne manjka.

Nezaobilaznog Matoša su se još jednom dotaknuli u zanimljivoj obradi "Laž je san" sa humpa-cumpa melodijom i nevjerojatnim popratnim efektima sastavljenim od lupkanja tambourina i nekakvih priručnih zveckalica poput dječjih plastičnih igračaka. Nešto slično urađeno je u obradi Ujevićeve "Slaboća" koju je Čopor producirao sa obilatim reverbom čime se stvorila ugodna prozračna underground lo-fi prostornost. Čoporove pjesme su vrlo mračna boemska "Bojiš li se" ('gomila me cijelu noć ispija kriglom'), "Odvedi me" odsvirana i odpjevana u duetu gdje na trenutke ispadnu iz takta (s obzirom na whiskey okolnosti drugačije i nije moglo biti) i tipična Čoporovska elegična pejzažna idila "Ptice". Za ovu posljednju je vezana anegdota s festivala u Vrgorcu 2009.

kada su je trebali izvesti na zahtjev publike, no nikako se nisu mogli sjetiti teksta. Sjeli su u auto i preslušali snimak na cd-playeru, no kada su izašli na pozornicu, Stipe je posve zaboravio riječi, pa je neprekidno ponavljao dva stiha, ali kada je zarežao svojim oporim blues vokalom i posve otkačio, nastalo je ludilo. Od Charles Baudelaiera uglazbili su "Harmonija večeri" u melodijski nonšalantnom, pomalo hippyevskom stilu gdje Čopor recitira, a Stipe ga vokalno melodično prati, dok je Bukowski doživio tri reminiscencije kroz naslove "Mirna oluja" u otkačenom plesnom noise lo-fi izdanju s potporom pozadinske električne gitare gdje se Stipe dobro razgalio s vokalom kao najcrnji crnac, "Najstarije prokletstvo" u minimalističkoj blues rockabilly boogie varijanti sa recitacijom Čopora i "Pijan nakon dugo vremena" ('držim se za rub stola sa trbušinom što visi preko vremena') u otprilike sličnom izdanju sa noise električnom gitarom kao laid-back motivom. Eksperimentalni komad "Kuhinjski razgovori" fino sjeda u koncept albuma kao snimak jednog dijaloga prilikom pranja suđa kojeg je Čopor provukao kroz efekt kojeg vrti unatraške, s kraja na početak.

Ako nekoga zanima o čemu govore Andreja i Barbara, svjedoci ovog kako kaže Čopor bolesnog sessiona, potrebno je snimak slušati obrnuto... Najotkačeniji dio albuma je naslov "Najava programa" kojeg recitira Stipe čitajući TV program uz pratnju telefon igračke koja svira i uvrnutog minimalističkog gitarskog tempa kao da prangija po ukuleleu ili dječjoj plastičnoj gitari, a sam koncept tog prangijanja asocira na skladbu "Kollaps" Einsturzende Neubauten. Skroz šašava kratka "Pauk" je Čoporova recitacija iz "Životinjskog carstva", te okončava Stipetovim smijehom jer je nemoguće suzdržati se od načina na koji je to Čopor izveo. Album okončava najduljim brojem "Svatko je jedinstven" (8 i pol minuta) gdje Čopor čita basnu o tigru iz dječje slikovnice Vini Pu kao uspavanku pred spavanje. Premda je album niske lo-fi kakvoće u poznatom Čoporovom stilu, tekstovi i Stipetova vokalna izvedba su veoma moćno oružje i svakako najbolji dio ovog nadasve neobičnog kolaboracijskog ostvarenja osjetno natopljenog žestokim maliganima.

Dokument je to koji kroz sasvim jednostavne glazbene zahvate mnogo govori o sjajnoj inspiraciji ova dva osebenjaka koji i od najbanalnijih ideja mogu ostvariti veoma zanimljiv produkt. Vrijedi ga poslušati. Ocjena (1-10): 6 Web: www.myspace.com/brlogrecords Čopor. Olovni ples. Diskografija: Gomila slika (2006) San o velikom bijegu (2006) Imitacija života (2007) Girl Wich Name Begins With S - Totaba (2007) Priča o dobrom ludilu (2008) Ubojica u meni ubija polako (2009) Sjećanje na snove (2009) Čopor & Stipe (Nas dva) - Svatko je jedinstven (2009) VLADIMIR HORVAT HORVI Read more on Last.fm.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 5 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found