Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Izolanti - JPop.com
Artist info
Izolanti

Izolanti

Izolanti


Bend “Izolanti” je nastao 1995. godine u Milićima(provincijski gradić u istočnoj R.S.) kao pokušaj malog bjekstva od surovih ratnih dešavanja. Glavni tvorac ove ideje je Danko (gitara) i sve to uspjeva sprovesti u djelo uz pomoć svojih prijatelja Vlade (glas), Darka (bas) i Mladena (bubanj). Već nakon par mjeseci rada i prvih autorskih pjesama članovi se odlučuju za snimanje dema u jednoj od lokalnih radio stanica. Riječ je o tri pjesme koje su inače kasnije prerađivane i ponovo snimljene. Read more on Last.fm
Bend “Izolanti” je nastao 1995. godine u Milićima(provincijski gradić u istočnoj R.S.) kao pokušaj malog bjekstva od surovih ratnih dešavanja. Glavni tvorac ove ideje je Danko (gitara) i sve to uspjeva sprovesti u djelo uz pomoć svojih prijatelja Vlade (glas), Darka (bas) i Mladena (bubanj). Već nakon par mjeseci rada i prvih autorskih pjesama članovi se odlučuju za snimanje dema u jednoj od lokalnih radio stanica.

Riječ je o tri pjesme koje su inače kasnije prerađivane i ponovo snimljene. Godinu dana kasnije u bend dolazi Goran (gitara)koji je do tada svirao u drugom bendu sa Darkom i Mladenom. Prvi ozbiljniji snimak, tada tipičnog punk-rock sastava, urađen je u aprilu 1997.godine za pjesmu “Marina” koja nakon toga postaje zaštitni znak Izolanata. Par mjeseci kasnije Izolanti ulaze u isti studio, ”Tarcus” (Zrenjanin), gdje snimaju kompletan materijal od 11 pjesama.

Ovaj snimak je stigao do određenog broja radio stanica u R.S. i SR Jugoslaviji, a slijedi i znatno veći broj koncerata. Ubrzo se pojavljuju i ponude za izdavanje u R.S. i SRJ, ali na kraju ovaj materijal nikada nije ugledao svjetlost dana.

Godine 1998. sastav napuštaju Danko i Vlado. Od tada se definitivno iskristalisala trojka koja djeluje u formaciji: Goran (gitara i glas), Darko(bas) i Mladen(bubanj). U toj postavi ovi momci će svirati sve do sredine 2006.

godine. 1999. dolazi i do najvećeg dotadašnjeg uspjeha benda. Naime, radi se o osvajanju trećeg mjesta na Prijedor rock festu koji je u to vrijeme bio svakako najjači festival alternativnog zvuka u Republici Srpskoj.

To daje novu snagu ovom mladom bendu koji sredinom iste godine ponovo ulazi u studio i snima stare pjesme u novom ruhu, kao i nove koje su predstavljale uvertiru za ono što ce tek doći. Ovaj put radi se o studiju “Česnjak” (Kragujevac) čiji je vlasnik Vuja (iz legendarnog punk sastava KBO! ). Taj snimak je znatno bolje zvučao od prethodnih i izdat je iste godine pod sopstvenom etiketom (IZO records) uz veliku pomoć vec spomenutog producenta Vuje. Album dobija naziv “Dani očaja” i nakon njegovog izlaska bend stiče sve više fanova i kreće sa znatno pojačanim koncertnim aktivnostima kako u R.S.

tako i u Srbiji. Ono što je svakako najvažnije od dešavanja vezanih za taj period jeste petnaestodnevna turneja po Danskoj 2000. godine, gdje pored koncerata dolazi i do novog studijskog zapisa u Roskildeu (Swamp Production). Uz to dolazi do mnogobrojnih poznanstava od kojih su neka bila jako bitna za dalju afirmaciju.

Već naredne godine ovaj bend ponovo odlazi u Kragujevac gdje snima svoj drugi album koji za razliku od prethodnog predstavlja tipičan melo-punk (angažovani tekstovi, melodična muzika i neagresivan vokal). Taj album donosi neka osvježenja u produkcijskom i tekstualnom pogledu. U martu 2002. godine dolazi do kontakta između ovog benda i jedne nezavisne izdavačke kuće iz Zagreba.

On daje rezultate već u maju kada album “San kao ludilo bez granica” izlazi pod etiketom “dhp ak-47”. Za razliku od albuma “Dani očaja” ovaj je doživio znatno veći uspjeh u disributerskom pogledu. Izdanje dobija uglavnom pozitivne kritike, a bilo je zastupljeno na području Hrvatske, Slovenije, SCG i BiH, a u izvjesnoj mjeri je izašlo i van navedenih granica. Pjesme sa ovog albuma su dospjele u vrh top lista na kultnim ex-yu radio stanicama.

Izolanti su u januaru 2003. godine uradili i novi demo koji inače predstavlja probne snimke pred snimanje trećeg albuma. Demo je rađen u skromnom studiju u sopstvenoj produkciji. Sve će opet u nekoj mjeri da se razlikuje od ranijih albuma, ali u toj da se može povući paralela između svih albuma, tj.

sve se svodi na jedno potrebno osvježenje. Izolanti su se početkom 2003. godine pojavili na kompilaciji “Wired”, na kojoj se nalaze bendovi iz: R. Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Danske i Norveške.

Ovaj bend se inace pojavio na jos jednoj kompilaciji bendova iz Hrvatske i Slovenije. Uz dosta komplikacija (šarenolike prirode), u oktobru 2005. godine, Izolanti najzad startuju sa snimanjem svog trećeg albuma. Snimanje je okončano u januaru narene godine uz optimistične planove.

Sve je opet rađeno u Kragujevcu, kod našeg velikog prijatelja Vuje. I ovaj album je, u produkcijskom smislu, očekivano otišao korak ispred. Kada su se kockice najzad počele slagati i kada je došlo vrijeme da se uživa u plodu dotadašnjeg rada sve odlazi na potpuno neočekivanu stranu. Velika međusobna udaljenost konačno uzima svoj danak.

U ljeto 2006. godine, nakon 11 godina velike i iskrene borbe, izo-ekipa shvata da se “oružje” mora spustiti. Na nagovor prijatelja, sledeće godine, melodična trojka je nastupila na jednom koncertu ali to nikako nije najavljivalo novi početak. Godina 2008.

ipak donosi buđenje bar u izdavačkom smislu. Nakon nekoliko opcija za izdavanje konačno dolazi do nekog konkretnog dogovora. Dugogodišnji bubnjar (Mladen) stupa u kontakt sa jednom izdavačkom kućom iz Beograda koja nudi reizdavanje prva dva albuma i debitantsko objavljivanje trećeg albuma, a to rađa ideju i želju za novim početkom. U aprilu, uz malo piva, pada dogovor između Gorana i Darka o novom okupljanju uz izvjesne izmjene.

U bend dolaze Bobi (bubanj) i David (gitara). U julu 2008. godine debituje treći album za Flying Buffalo (izdavaštvo pod dirigentskom palicom Baneta Loknera), a u isti mah izlazi i reizdanje prvog albuma. Na jesen se očekuje da će i reizdanje drugog albuma dočekati svoj dan.

Izolanti su do sada imali veliki broj koncerata,a svirali su u: Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici, Kragujevcu, Apatinu, Zrenjaninu, Trsteniku, Kosovskoj Mitrovici, Prijedoru, Travniku, N.Travniku, Bugojnu, Roskildeu (Denmark-DK), Svenborgu (DK), Viborgu (DK), Kopenhagenu (DK) , Alborgu (DK), Čakovcu, Labinu, Novom Marofu itd. Treba napomenuti da su Izolanti nastupali na nultom EXIT festivalu u Novom .Sadu koji je svakako najveći muzicki festival na ovom dijelu Evrope, a na nekim festivalima (internacionalnog karaktera)bili su rame uz rame sa grupama iz Austrije, Italije, Njemacke, Danske, Norveske itd. Vjerovaćemo u povratak Izolanata… Banja Luka, 2008. godine.

Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 12 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found