Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Frans Halsema - JPop.com
Artist info
Frans Halsema

Frans Halsema

Frans Halsema


Frans werd geboren in Amsterdam. Zijn eerste kennismaking met toneelspel waren zijn optredens in de door zijn vader geschreven revuetjes en tussen de schuifdeuren in het 'gezinscabaret'. Al snel bleek dat Frans weinig interesse had in leren. Hij besloot te gaan werken. In zijn vrije tijd zong hij liedjes in cafés en op bruiloften en partijen, en begeleidde zichzelf daarbij op de accordeon en de piano. Hij deed in Doorn, waar hij ook in militaire dienst ging Read more on Last.fm
Frans werd geboren in Amsterdam. Zijn eerste kennismaking met toneelspel waren zijn optredens in de door zijn vader geschreven revuetjes en tussen de schuifdeuren in het 'gezinscabaret'. Al snel bleek dat Frans weinig interesse had in leren. Hij besloot te gaan werken. In zijn vrije tijd zong hij liedjes in cafés en op bruiloften en partijen, en begeleidde zichzelf daarbij op de accordeon en de piano.

Hij deed in Doorn, waar hij ook in militaire dienst ging, een schrijversopleiding en kreeg de gelegenheid om 's avonds naar de cabaretschool van Bob Bouber in Amsterdam te gaan. Zijn cabaretdebuut maakte Halsema in 1960, bij het 'Pauze-Cabaret' in de City Music Hall in Amsterdam. Een jaar later ging hij aan de slag bij cabaret 'Lurelei'. Hij verliet de Lurelei in 1964. Hij trad toe tot ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

Daar leerde hij de danseres Anke Cordess kennen (artiestennaam van Johanna Maria Louise Verreydt, geboren in 1942). Ze trouwden. In 1967 verliet hij het cabaretgezelschap. In 1968 ging hij met cabaretier Gerard Cox en Adèle Bloemendaal een programma maken. Zo ontstond in 1968 Met blijdschap geven wij kennis.

Daarnaast maakte hij ook groot opgezette televisieshows waarin hij als zanger, danser en acteur optrad met artiesten uit binnen- en buitenland. Ook nam hij enkele grammofoonplaten op. In 1976 scheidde hij van zijn vrouw. Vanaf die tijd betrok hij een boerderijtje in het plaatsje Dreumel met zijn nieuwe vriendin, KRO-programmamaakster Ria Groeneveld. Zij zou tot zijn dood bij hem blijven. In 1973 maakte Halsema een tweede programma met Gerard Cox, Wat je zegt ben je zelf.

Het werd een succes, maar Halsema vond het naar eigen zeggen 'te plat'. Hij brak met Cox en begon een solocarrière. Dit was aanvankelijk geen succes; het cabaret was te braaf en de mensen bleven weg. Zijn tweede en derde programma sloegen beter aan. In 1983 bereidde hij een nieuw theaterprogramma voor, The show must go on, dat in april 1984 in première zou moeten gaan.

Het kwam er niet meer van. Begin 1984 liet hij zich voor keelkanker opnemen in het Anthonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Op 24 februari 1984 overleed hij op 44-jarige leeftijd. Halsema volgens anderen Frans Halsema was geen echte singer-songwriter of cabaretier.

Hij schreef zelden zelf een tekst en gebruikte graag teksten van bekende tekstschrijvers, zoals bijvoorbeeld Michel van der Plas. Door zijn uitstraling kwamen zijn acteerprestaties het beste tot hun recht in korte sketches. Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..

Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox

http://www.op-zoek-naar-zorro.nl/14436/FRANS-HALSEMA.html

Marijn Brouwers gaat een programma maken rond het materiaal van Frans Halsema, zie: http://www.op-zoek-naar-zorro.nl/14436/FRANS-HALSEMA.html
by Fan Marijn Brouwers 2011-02-05 20:22:18
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found