Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Undefined variable: cookie_headers [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/external/magpierss-0.72/extlib/Snoopy.class.inc Line 438 ]
Fostartály - JPop.com
Artist info
Fostartály

Fostartály

Fostartály


Az egész azzal kezdődött, hogy megismertük az Anal Cuntot. Nem sokkal később megismertük a Koprofaagiát is, akik éppen akkor indultak, és kitaláltuk, hogy csináljunk mi is ilyen szar zenekart. Ez volt körülbelül 2003 novemberének magasságában egy virtuális helyen, először Sodrofaagia néven; az azonnal meginduló brainstorming alatt össze is dobtunk vagy nyolc-tíz számot, és kiosztottuk a szerepeket: Jani (Ioannes Croatus Read more on Last.fm
Az egész azzal kezdődött, hogy megismertük az Anal Cuntot. Nem sokkal később megismertük a Koprofaagiát is, akik éppen akkor indultak, és kitaláltuk, hogy csináljunk mi is ilyen szar zenekart. Ez volt körülbelül 2003 novemberének magasságában egy virtuális helyen, először Sodrofaagia néven; az azonnal meginduló brainstorming alatt össze is dobtunk vagy nyolc-tíz számot, és kiosztottuk a szerepeket: Jani (Ioannes Croatus, Necrofaust) bőgőzik, Jani (Johan Anders Svensson, Atheist) gitározik, és Jani (Jan Deři, Drazsé) vernyog, mint a herélt kandúr. Nem sokkal később csatlakozott a brigádhoz Jani (John Lukacs, Zara) először dobosként, majd Jani (Janus Pannonius, Inferno) dobos érkeztével másodgitárosi poszton kapott helyett. Ezzel már megvoltunk öten, de zenélni még mindig nem tudtunk.

És körülbelül ekkor lett a nevünk Fostartály. Ahogy telt-múlt az idő, ezen a virtuális helyen egyre több ötlet jött elő, egészen addig a pontig, amíg nem bírtuk tovább. El kellett követni egy lemezt. Ennek első lépése volt, hogy leültünk egy sör mellé számokat írni. Ez valahogy így történt: "Budapesten, a Kis sün nevű vendéglátóipari egységben a Fostartály megtartotta alakulóülését. Sajnos Jani nem tudott eljönni, mert részegen feküdt egy árokban.

De állítólag jó buli volt. Született tíz szám, Fosiék megmondják a frankót Karel Gottnak, Lagzi Lajcsinak, Király Lindának, Vágó Istvánnak, Paksi Endrének, a Tancsapdának és a Red Hot Chilli Peppersnek is, amire állítólag nagyon büszkék. Így már több mint harminchárom számuk van, ami kitesz vagy tizenhárom percnyi anyagot a majdani CD-n." /2004.01.31/ Aztán elmentünk a Féreg utcai próbaterembe (2004.03.09), ahova sok pank járt, ezért mindig szájszagú volt a mikrofon (meg a ládák meg a dobok), és kemény három óra alatt felvettünk vagy harminc számot. Amiket felvétel közben elrontottunk, azokat közzé tettük Elbaszott számok EP címmel, letölthető a honlapról.

Egy hónappal később ismét meglátogattuk a fenti műintézményt, és felrántottuk a maradék számokat is, ezeknek hibás változatait Még elbaszottabb számok EP névvel tártuk a nagyobbérdemű elé. Nem sokkal később pedig megjelent a várva várt A világ legbrutálisabb lemeze című darab, a Fostartály első lemeze. Ebben az időszakban történt, hogy John Lukacs mindenféle nőügyek miatt nem jelent meg a második próbán, ezért eltávolításra került a zenekarból. (Ezért van áthúzva a feje a borítón.) Aztán úgy döntöttünk, hogy ideje valami komolyabb elfoglaltság után nézni, és milyen jó lenne például, ha meg lennének írva a számok. Kitaláltuk, hogy majd nyáron számokat írunk, és ősszel kihozzuk az új EP-t, aminek ekkor már megvolt a munkacíme: Öregek! Lázas, megfeszített munka kezdődött, komolyabb hozzáállású szövegekkel, aminek első eredménye a Birodalmi lépegető című műremek lett, körülbelül tavaly májusban.

Aztán jött a nyári szünet, az egyébként Nyíregyházán élő Janus Pannonius hazaköltözött, így a Fostartály nem próbált, viszont számokat írt. Történt egy kisebb változás a zenekarban, beszállt Jani (Eurojános, Arsonist) bőgős, Ioannes Croatus pedig átvette a megüresedett másodgitárosi posztot. Valamikor nyár közepén próbálni kezdtünk, összerakosgattuk a számokat, többek közt ekkor született a Majális május elsején, a Judas Priest, az Öregek, a Kofa, és a Vén hülye buzeránsok című számok (mellesleg Eurojános riffjére épül). 2004 szeptemberében iskolakezdéskor azonnal próbálni kezdtünk, hiszen Jani időlegesen ismét pesti életmódot kezdett élni. Az eltávolított Eurojános helyére került Jani (Janek Moredhel), majd az októberben nő miatt kilépő Janus helyére Hans Bundi. További számok születtek, például a Vénfasz, a Metró, a Társadalomkritikus szám, a Hamza Tímea, a körzeti nővér című remekek.

A próbák persze szünetelenül zajlottak, hiszen Hans akkor sem tudott még dobolni, Janek pedig csak akkor vett a kezébe bőgőt, amikor volt zenekara. Ők ketten egyébként már zenéltek együtt egy zenekarban, aminek nem jut eszembe a neve. Ott Hans gitározott, de állítólag azt se tud. Aztán kaptunk egy koncertmeghívást János napra, így a Radikális Amputáció és a Koprofaagia által kitaposott ösvényen haladva úgy gondoltuk, nekünk sem tenne rosszat egy kiadós műsor, hiszen a zene szar, ha a tömeg a színpadi káoszt figyeli, talán nem jön le nekik annyira. Így minden szükséges kelléket előkészítettünk a koncertre. De előtte két héttel történt egy kisebb baleset, hiszen akkor volt a Merry Melodies Vol 3 a Vörös Yukban (2004.12.18), ahonnan érdekes hírek érkeztek, többek között olyanok, hogy a hat fellépőből négy visszamondta a műsort, így kaptunk az alkalmon, és egy körülbelül öt másodperces telefon ("Szeva, Drazsé vagyok a Fostartályból, játszhatunk este?" - "Persze, menjetek csak!") után lehetőséget kaptunk Budapest egyik legjobban menő klubjában, amivel természetesen éltünk is, és jól el is basztuk.

Az egyébként színültig telt Vörös Yukat nem több, mint tíz perc alatt sikerült ötven fősre apasztanunk, ami azt hiszem, hatalmas teljesítmény a honi undergroundban. Ekkor egyébként Jan betegen lépett fel, aminek következménye az lett, hogy egy hétig beszédképtelen volt, lévén elment a hangja. Két héttel később (2004.12.27) azonban bekövetkezett az első, valóban első nagy koncert a kispesti Lift klubban a Barvorum, a Primitiv Perversion, és a Gomora társaságában. A sikert a letölthető videók tökéletesen prezentálják, volt foslocsolás, wc-papír dobálás, wc-pumpával és -kefével való ánuszabuzatúra, tolószékes karambolok. A tömeg lelkes volt, és nem túlzás azt állítani, hogy közel száz fő nézte végig, amint öt elmebeteg hülyét csinál magából.

Egyetlen hátrányként talán csak Bundi dobtudását, és az azt kisegítő dobgépet lehet felhozni, de ezzel együtt a show sokak tetszését elnyerte. Rövid pihenő után a komplett ritmusszekció eltávolításra került, Ioannes Croatus pedig ismét átvette a basszusgitáros szerepét, a dobok mögé pedig egy esz-mé-let-len tehetség került Johann Hasselhoff (ex-Primitiv Perversion) személyében, akivel azóta is rendszeresen próbálnak Janiék. Johann betanítása igénybe vett némi időt, pontosan annyit, amennyire szükség volt a következő koncertig. Ez a buli pedig a 2005 április 23-án, a Voodooban abszolvált party volt, olyan fellépőkkel, mint a Radikális Amputáció, a Din-Addict, a Zombie Holocaust, a Pornogrind és a My First Knife. Az istenkáromlás képeit ajánlatos megtekinteni mindenkinek, aki nem keresztény. Érzésem szerint a koncertnek nem lett akkora visszhangja, mint amilyenre számítottunk, de ez egyátalán nem baj, hiszen a buli remek volt. Jelen pillanatban készülünk az Öregek EP-re, amit körülbelül egy hónap múlva veszünk fel, és a következő koncertre, ami július 31-én fog megtörténni a Kék Yukban. Drazsé 2005.06.05 Read more on Last.fm.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found