Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
COD - JPop.com
Artist info
COD

COD

COD


Sarajevska grupa Cod osnovana je 1974 godine. Grupu su osnovali Nenad Jurin, Džemo Novaković i Izidor Kajić. Ostatak grupe čine Petar Kenjić i Ivica Propadalo. Malo kasnije, grupi se pridružuje pjevač Selver Brdarić. U početku su svirali obrade svjetskih hitova, ne pomišljajući na autorski rad. Mladi Zeničanin Enes Bajramović dolazi u Sarajevo na Muzičku akademiju i jedno vreme radi sa Ipetom Ivandićem u grupi "Rock" svirajući u Plesnom Orkestru RTV Sarajevo. Read more on Last.fm
Sarajevska grupa Cod osnovana je 1974 godine. Grupu su osnovali Nenad Jurin, Džemo Novaković i Izidor Kajić. Ostatak grupe čine Petar Kenjić i Ivica Propadalo. Malo kasnije, grupi se pridružuje pjevač Selver Brdarić.

U početku su svirali obrade svjetskih hitova, ne pomišljajući na autorski rad. Mladi Zeničanin Enes Bajramović dolazi u Sarajevo na Muzičku akademiju i jedno vreme radi sa Ipetom Ivandićem u grupi "Rock" svirajući u Plesnom Orkestru RTV Sarajevo. U sarajevskoj kafani "Park" upoznaje članove grupe Cod, te im se pridružuje i ubrzo preuzima ulogu lidera grupe. Tu se dokazuje kao izvrstan autor, a tome svjedoče prva dva singla "Dođi mi na čaj", "Želim igru tu", "Ciciban" i "Rok za moju bivšu punicu i njenu prijateljicu". Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović za sve četiri pesme kao i tekst "Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu", a ostale tri pjesme napisao je Ranko Boban.

Prihvaćena od publike, grupa Cod postaje vrlo popularna, ali 1976. izlaskom "Cicibana", grupa se raspada. Enes Bajramović odlazi na kratko u grupu Ambasadori, Nenad Jurin postaje klavijaturista u grupi Indexi, a gitarista Džemo Novaković odlazi u prateći sastav Nede Ukraden. Novi članovi grupe postali su Nedžad Čamdžić (gitara) i Krešimir Repić (klavijature). Krajem 1976, Bajramović se vraća u Cod i pravi novi hit-singl "Novi štos".

Singl je objavljen 11. novembra 1976. godine za Jugoton a na B strani našla se pesma "Nisi mala beba" za koju je muziku i aranžman napisao Krešimir Repić. Tekst za obe pesme napisao je Ranko Boban. 12.

marta 1977. godine objavljuju svoj prvi album "Dođite na čaj" za Jugoton u produkciji Nikole Radovana Borote u postavi: Enes Bajramović (gitare), Selver Brdarić (vokal), Darko Arkus (klavir, klavijature), Izidor Kajić Kaja (sax) i Izet Hajdarević Zoo (bubnjevi). Album je snimljen i miksovan u studiju "Jugoton" februara iste godine.Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović a tekstove Ranko Boban osim "Otkriću ti tajnu, Đeni, volim te" Enes Bajramović i "Naša ljubav trajala je kratko" koju je napisala Verica Đurin. Na snimanju albuma pomogli su: Mija Kalember, Vanja Popović, Ela Čulić, Smiljan Lajsner i Sead Lipovača.

1977. godinu i veliki uspjeh prvog albuma "Dođite na čaj" produžili su četvrtim singlom "Ekskurzija" i "Kad smo bili sasvim mali radili smo divne stvari" koja je objavljena za Jugoton 30. septembra iste godine. Muziku i aranžmane napisao je Enes Bajramović u produkciji Nikole Radovana Borote.

Početkom 1978., tačnije 28. marta objavljuju svoj peti singl "Semafor" i "Ja i moja mala" za RTV Ljubljana. Singl je producirao Enes Bajramović koji je ujedno napisao muziku i aranžmane. Album “Bijeli bagremi” predstavlja vrhunac karijere grupe Cod. Album je sniman od jula do oktobra 1978.

godine u BiH a objavljen je za Jugoton novembra iste godine. Album je producirao Enes Bajramović a Nikola Borota Radovan je bio tonski majstor. Na albumu je kao specijalni gost svirao Mato Došen (minimoog, arp omni, hohner D6, petrof grand piano). Pored mega hita "Denny" koja je uvrštena u deset najlepših balada ikada, veliki uspjeh su postigle i pjesme "Ti si moj slatki bol", "Bijeli bagremi" i "Noćne ptice".

Poslije izdavanja albuma grupa je prestala sa radom, a povratak je uslijedio početkom 1980. godine kada su objavili svoj posljednji singl "Slušaj me, majko" i "Điha, điha" u produkciji Enesa Begovića koje je napisao muziku i aranžmane. (2). Western Mass's least favorite punk band. Read more on Last.fm.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found