Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Borci Protiv Pokvarenog Sistema - JPop.com
Artist info
Borci Protiv Pokvarenog Sistema

Borci Protiv Pokvarenog Sistema

Borci Protiv Pokvarenog Sistema


Borci su nastali rane 1976., prilikom jednog od mnogih pijanstava prvih Boraca, Laleta i Joleta, u kultnoj osječkoj anarho-birtiji "Mario". Bend je zamišljen kao oblik borbe protiv nepravednog sistema u kojemu smo bili prisiljeni živjeti, te je kao takav djelovao nekoliko godina, za vrijeme kojih je ostavio neizmjeran utjecaj na mnoge buduće anarhofeministovegane. Prva postava Boraca sastojala se od Laleta i Joleta za olovkama i mikrofonima, Marka i Gige za gitarama, te ideološkog savjetnika Krivaka; ta je postava 1976. Read more on Last.fm
Borci su nastali rane 1976., prilikom jednog od mnogih pijanstava prvih Boraca, Laleta i Joleta, u kultnoj osječkoj anarho-birtiji "Mario". Bend je zamišljen kao oblik borbe protiv nepravednog sistema u kojemu smo bili prisiljeni živjeti, te je kao takav djelovao nekoliko godina, za vrijeme kojih je ostavio neizmjeran utjecaj na mnoge buduće anarhofeministovegane. Prva postava Boraca sastojala se od Laleta i Joleta za olovkama i mikrofonima, Marka i Gige za gitarama, te ideološkog savjetnika Krivaka; ta je postava 1976. izdala prvi demo nazvan "D.I.Y.

or Die" (v. diskografiju), no zbog neuobičajenog minimalističkog glazbenog izričaja ne uspijeva koncertirati; ipak, kaseta je pripremila teren za buduće uspjehe. Na njih nije trebalo dugo čekati - već iste godine bend se preformirao u klasičnu petorku s Joletom i Krivakom na vokalima, Laletom na basu, Ludim Vjeletom na gitari i Rajkom na bubnjevima. Krajem godine izlazi legendarni singl "Ne jedite životinje", a ubrzo za njim (travnja '77.) i album "Anarhija".

Na žalost, do tada je bend već izgubio polovinu osnivača, pošto se Jole pridružio bivšim gitaristima Marku i Gigi u flower power hippie revival bendu Komunalni otpad. Ipak, bend nastavlja dalje, jednako jak - ako ne i jači! Jer, sve je više koncerata, koji su sve posjećeniji, među čijom je publikom sve više pravih pankera, čije su irokeze sve višlje i jakne sve punije prišivaka! Činilo se da Borce ništa ne može zaustaviti... da će sistem napokon biti pobijeđen... Na žalost, bend početkom osamdesetih podliježe tadašnjem trendu new wave-a, te svoj zvuk na EP-ju "Technobot" obogaćuje sintisajzerima, repanjem, semplovima i sličnim modernim tehnologijama, koje njihova publika ne prima dobro. Tako Borci polako gube vjerne fanove, a cenzura, zatvaranja u zatvor i slične represijske metode prokletog sistema sve više guše naše nade za boljom budućnosti.

Borci se 1982. i službeno raspadaju, te se čini da je sistem ipak bio jači. Ali, nova vremena donose i nove nade. Krajem stoljeća glasine o ponovnom okupljanju Boraca sve su jače i češće, i na jesen 1999. Osijek je preplavljen plakatima za koncert reformirane "legendarne petorke" Boraca.

Slijedi još koncerata, reizdanja albuma, intervjui u svim većim fanzinima poput MRR-a i Ox-a (potonji možete pročitati u odjeljku vizija). Očekivanja su visoka, ali Lale ih ubrzo spušta na zemlju, rekavši kako se glazbeni svijet promijenio te kako glazba više nije dovoljno snažan pokretač socijalnih promjena. Borci zato prestaju djelovati, a njihovi članovi osnivaju paravojnu gerilu Ujedinjeni anarho-antifašističkofeminističkoantiseksističkoveganskoskvotovskooslobodilački front, koja se bavi ilegalnim terorističkim akcijama širom svijeta. Read more on Last.fm.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 8 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found