Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Anne Grete Preus - JPop.com
Artist info
Anne Grete Preus

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus


Anne Grete Preus (født 22. mai 1957 i Haugesund) er en norsk musiker. Hun har bakgrunn fra bandene Veslefrikk og Can Can, og debuterte som soloartist i 1988 med platen Fullmåne hvor hun satte musikk til tekster av Jens Bjørneboe. Hun har tilsammen gitt ut åtte album. Hun har også laget et promo-video for Norges Røde kors og var med på utgivelsen Venn for samme organisasjon. Dette har med rollespillet på flukt å gjøre. Preus har vært medlem og leder av Veslefrikk (etablert 1977) og Can Can (etablert 1983 Read more on Last.fm
Anne Grete Preus (født 22. mai 1957 i Haugesund) er en norsk musiker. Hun har bakgrunn fra bandene Veslefrikk og Can Can, og debuterte som soloartist i 1988 med platen Fullmåne hvor hun satte musikk til tekster av Jens Bjørneboe. Hun har tilsammen gitt ut åtte album.

Hun har også laget et promo-video for Norges Røde kors og var med på utgivelsen Venn for samme organisasjon. Dette har med rollespillet på flukt å gjøre. Preus har vært medlem og leder av Veslefrikk (etablert 1977) og Can Can (etablert 1983, nedlagt 1987), begge viktige norske rockband i sin samtid. Det er først som som soloartist fra 1988 at hun slår gjennom kreativt som kommersielt, med en stemme og personlighet som er distinkt i en hvilken som helst sammenheng. Hun er regnet har vært den fremste kvinnelige rockartisten i Norge på 80- og 90-tallet, selv om hun var med i norsk musikk fra rockens de facto start i Norge på 1970-tallet.

Få andre norske musikere har vært aktive like lenge og er fremdeles relevante. I 1994 ga hun ut albumet Millimeter som er hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte utgaver. Albumet og tittelsporet ga henne tre priser under Spellemannprisen 1994 i klassene kvinnelig artist, årets album og årets hit. Med hennes siste «Når Dagen Roper» er det påfallende hvor reisevant artisten er blitt underveis; «Tiden brenner hull i den som står stille», «Vår I Meg», «Send Meg En Drøm», og «Kom Oftere, Kom!». Hun er også kjent for norske gjendiktninger av Bob Dylan; «Not Dark Yet» og «Ennå Ikke Mørkt». Tekstene til Preus er sammensatte og tenderer til å bli en del av dagligtalen, slik som «Gjenkjent», «Åndelig Matematikk» og «Når Dagen Roper». Hennes tidligere utgivelser preges av poetiske, metafortunge tekster som er tonesatt med hennes distinkte musikalske preg hvor hun er både neddempet melankolsk og hardtslående. Preus har også samarbeidet med Vertavo-kvartetten og spilt inn tittelmelodien til filmen «Salige er de som tørster» og tv-serien «Blind gudinne» som er basert på Anne Holts bøker. Hun fikk Gammleng-prisen i åpen klasse i 1992.

Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..
Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found