Trying to get property of non-object [ On /var/www/virtual/jpop.com/public_html/generatrix/model/youtubeModel.php Line 63 ]
Alex Roeka - JPop.com
Artist info
Alex Roeka

Alex Roeka

Alex Roeka


Geboren te Ravenstein (N.Br.). Werd op zijn negende naar kostschool gestuurd. Hoorde op tienjarige leeftijd Little Richard Long Tall Sally zingen, waarmee de muziek hem in de greep had. Las rond zijn vijftiende gedichten van Nijhoff, van Ostaijen, Slauerhoff en Lucebert, hetgeen een naïeve fascinatie voor poëzie op gang bracht. Werd tijdens een kerstvakantie hopeloos verliefd op een onbereikbaar meisje, dat in de afgesloten wereld van de kostschool tot een steeds grotere obsessie uitgroeide. Read more on Last.fm
Geboren te Ravenstein (N.Br.). Werd op zijn negende naar kostschool gestuurd. Hoorde op tienjarige leeftijd Little Richard Long Tall Sally zingen, waarmee de muziek hem in de greep had. Las rond zijn vijftiende gedichten van Nijhoff, van Ostaijen, Slauerhoff en Lucebert, hetgeen een naïeve fascinatie voor poëzie op gang bracht. Werd tijdens een kerstvakantie hopeloos verliefd op een onbereikbaar meisje, dat in de afgesloten wereld van de kostschool tot een steeds grotere obsessie uitgroeide.

Leerde zichzelf gitaar spelen, trad met de schoolband op. Ging na de middelbare school psychologie studeren in Nijmegen. Vertrok na het behalen van het kandidaatsexamen naar zee. Werkte op een sleepboot in de Adriatische wateren. Werd door een Italiaanse koningin van de betaalde liefde ingewijd in de geheimen van de erotiek.

Vatte een onmogelijke liefde voor haar op. Werd van boord gezet en maakte, een reis door Italië, Noord Afrika en Spanje. Kwam uiteindelijk in Genua terecht, waar hij aanmonsterde voor twee reizen naar West Afrika. Terug in Nederland hervatte hij in Amsterdam zijn studie en studeerde af als psycholoog. Was enige tijd als zodanig werkzaam.

Verkoos toch weer naar zee te gaan. Maakte vanuit Singapore enkele zeereizen naar Zuidoost Azië en Japan. Kwam aan boord weer in de greep van de muziek. Richtte samen met de saxofoon spelende scheepskok een band op, waarmee anderhalf jaar door Duitsland getoerd werd. Keerde na het uiteenvallen van de band terug naar Amsterdam. Vond zichzelf op een ochtend terug in een vreemde, afgesloten kamer.

Schreef met behulp van een daar aanwezige gitaar zijn eerste Nederlandstalige song (Late Ochtend), die een kleine openbaring betekende en de aanzet gaf tot het idee van een autobiografische liederencyclus. Geleidelijk kreeg een eerste theaterprogramma (Zee Van Onrust) vorm. Had daarmee zijn bestemming gevonden. Zijn eerste cd Zee Van Onrust, werd goed ontvangen. Schreef een vloed aan Nederlandstalige songs. Ook de tweede cd Wildernis kreeg uitstekende kritieken. In 2000 ontving hij voor 'Noem Het Geen Liefde' de Annie M.G.Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 1999.

Een tweede theaterprogramma (In De Wildernis) kreeg vorm. Begon gedichten en korte prozastukken te schrijven. In 2002 verscheen zijn derde cd Wolfshonger. Het gelijknamige, op deze cd gebaseerde theaterprogramma ging oktober 2002 onder groot enthousiasme van een uitverkochte Kleine Komedie in Amsterdam in première. Mei 2004 verscheen zijn vierde cd Schemerdrift. Najaar 2004 ging het gelijknamige theaterprogramma in première dat zowel door publiek als pers weer zeer positief werd ontvangen. Ook zijn vijfde in 2006 verschenen cd Hadeskade en het daaraan gekoppelde gelijknamige theaterprogramma kreeg weer zeer goede kritieken. 2007 werd een mijlpaal, omdat Nijgh&van Ditmar zijn verzamelde liedteksten uitbracht in het boek Mannenwoestijn, voorzien van een cd met twaalf nieuwe songs. Om een andere reden werd 2007 ook een gedenkwaardig jaar. Roeka ging de liefde achterna en verhuisde van Amsterdam naar Antwerpen.

Een presentatieconcert voor de Vlaamse Culturele Centra in het Antwerpse Raamtheater op 't Zuid werd een groot succes. Deze liefde resulteerde in de cd Beet van liefde In 2010 bracht Roeka Zachtaardig vergooid uit, inmiddels op het label van Excelsior. Ondertussen werkt Roeka met een monomane bezetenheid verder aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische stroom is gaan heten. Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply..

Top Albums

show me more

showing 4 out of 20 albums
Shoutbox
No Comment for this Artist found
Leave a comment


Comments From Around The Web
No blog found
Flickr Images
No images
Related videos
No video found
Tweets
No blogs found